Suomen Glennit ry:n säännöt
Päivitetty ja hyväksytty PRH:sssa 29.12.2023
- Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomen Glennit ry ja kotipaikka Tampere.
- Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia glen of imaalinterriereistä kiinnostuneiden ihmisten yhdyssiteenä ja pyrkiä edistämään glen of imaalinterriereiden tuntemusta ja jalostustoimintaa Suomessa Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n jäsenyhdistyksenä.
- Toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
Tekee yhdistyksen toimialaan kuuluvaa valistustyötä, harjoittaa julkaisutoimintaa ja järjestää keskustelu-, neuvonta- ja koulutustilaisuuksia sekä kursseja ja koiranäyttelyitä.
Harjoittaa yhteistoimintaa alan keskusjärjestön ja muiden kenneljärjestöjen kanssa sekä antaa niille tarvittaessa apua yhdistyksen puitteissa arvostelutuomareiden koulutuksessa ja rotukirjan ja koirarekisterin pidossa sekä muilla vastaavilla tavoilla.
Noudattaa muutoin Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n rotujärjestölle antamia ohjeita.
- Yhdistyksen omaisuus
Yhdistyksen toiminta rahoitetaan jäsenilta perittävillä jäsenmaksuilla. Yhdistys voi rahoittaa toimintaansa myös osallistumalla erilaisten tapahtumien järjestämiseen, myymällä yhdistyksen toimintaan liittyviä tuotteita tai muulla yhdistyksen hallituksen määrittelemällä tavalla. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi omistaa kiinteää tai irtainta omaisuutta sekä ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.
- Jäsenet
Yhdistyksen jäseninä voivat olla sekä rekisteröidyt yhdistykset, että yksityiset henkilöt. Jäsenyyden hyväksyy yhdistyksen hallitus. Jäsenyhdistykset ovat vuosijäseniä. Yksityiset henkilöt voivat olla vuosi-, perhe-, tuomari- tai kunniajäseniä. Perhejäseniksi yhdistykseen voivat liittyä henkilöt, jotka kuuluvat jo vuosijäsenenä olevan henkilön ruokakuntaan.
Tuomarijäseneksi yhdistyksen hallitus voi kutsua rodun arvostelutuomarin. Kunniajäseneksi voi vuosikokous kutsua hallituksen yksimielisen ehdotuksen perusteella henkilön, joka on ansiokkaasti toiminut rodun hyväksi. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät ennallaan.
Jäseniltä perittävän vuosittaisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Tuomari- ja kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksua.
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa, mutta hänen tulee kuitenkin suorittaa maksettavaksi erääntyneet ja eroamisvuonna voimassa olevat jäsenmaksunsa. Jos jäsen jättää suorittamatta jäsenmaksunsa, toimii yhdistyksen sääntöjä ja tarkoitusperiä vastaan tai hyvien tapojen vastaisesti tai on erotettu Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:stä, on yhdistyksen hallituksella oikeus erottaa hänet yhdistyksestä. Jäsenellä, joka eroaa tai erotetaan yhdistyksestä, ei ole oikeutta sen varoihin.
- Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kahdeksi vuodeksi valittavan puheenjohtajan lisäksi valitaan kaksi – viisi (2-5) muuta varsinaista jäsentä kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Lisäksi valitaan vuodeksi kerrallaan kaksi – neljä (2-4) varajäsentä, joilla on oikeus olla läsnä hallituksen kokouksissa. Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat vuorovuosina erovuorossa, ja heistä on erovuorossa vuosittain puolet tai lähinnä puolet.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Sihteeri ja rahastonhoitaja voidaan valita myös hallituksen ulkopuolelta.
Mikäli hallituksen jäsen joutuu eroamaan kesken toimikauden, voi yhdistyksen ylimääräinen kokous valita hänen tilalleen uuden jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet hallituksen jäsenistä. Yhden paikallaolijoista täytyy olla puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
- Toiminnantarkastaja
Yhdistyksen vuosikokous valitsee yhdistykselle yhden toiminnantarkastajan ja yhden varatoiminnantarkastajan vuodeksi kerrallaan.
- Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
- Yhdistyksen tilit
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi ja hallituksen toimintakausi on vuosikokouksien välinen aika. Tilinpäätös ja hallituksen toimintakertomus on esitettävä toiminnantarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kokoukselle osoitettu kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
- Yhdistyksen kokouksen koollekutsuminen
Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle yhdistyksen hallitus. Kutsu kokoukseen toimitetaan jäsenille viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta. Kutsu toimitetaan joko kirjeitse, ilmoittamalla siitä jäsenjulkaisussa viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta ilmestyvässä numerossa, sähköpostilla tai julkaisemalla kutsu yhdistyksen internetsivuilla.
Yhdistyksen kokoukseen osallistumisen edellytyksenä on ilmoittautuminen kokoukseen etukäteen yhdistykselle viimeistään kokouskutsussa mainittuna päivänä, jos kutsussa on pyydetty sitovaa ennakkoilmoittautumista. Jos sitovaa ennakkoilmoittautumista käytetään, kokouskutsu toimitetaan viimeistään neljä viikkoa ennen kokousta.
- Yhdistyksen kokous
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi-huhtikuun aikana.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti hallitukselta vaatii.
Kokouksessa on jokaisella läsnä olevalla vuosi-, perhe- ja kunniajäsenellä yksi ääni. Tuomarijäsenellä ja jäsenyhdistyksellä ei ole äänioikeutta. Asiamies voi edustaa kahta jäsentä valtakirjalla. Kokoukseen voi osallistua etäyhteydellä.
Kokous voidaan järjestää ilman kokouspaikkaa siten, että jäsenet käyttävät päätösvaltaansa ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
Kokouksen päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, järjestetään ensin uusintaäänestys. Jos äänet menevät tasan uusintaäänestyksen jälkeen, ratkaistaan henkilövaali arvalla ja muissa asioissa tulee päätökseksi kokouksen puheenjohtajan mielipide.
- Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsiteltävät asiat:
Kokouksen avaus
Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, kahden pöytäkirjantarkastajan sekä ääntenlaskijoitten valinta
Kokouksen laillisuuden toteaminen
Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
Hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätökseen perustuva selostus yhdistyksen taloudesta edellisenä kalenterivuonna
Toiminnantarkastajan lausunto, tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle
Hallituksen puheenjohtajan vaali
Hallituksen varsinaisten jäsenten vaali erovuorossa olevien tilalle
Hallituksen varajäsenten vaali
Toiminnantarkastajan ja hänen varaedustajansa vaali
Hallituksen esittämä toimintasuunnitelma seuraavalle toimintakaudelle
Tulo- ja menoarvion hyväksyminen seuraavalle toimintakaudelle
Jäsenmaksujen suuruuden ja eräpäivän määrääminen
Hallituksen kokoukselle päätettäväksi esittämät asiat
Muut kokouskutsussa mainitut asiat
Kokouksen päättäminen
- Sääntöjen muuttaminen
Muutosehdotus näihin sääntöihin on jätettävä yhdistyksen hallitukselle vähintään kuukautta ennen sitä kokousta, jossa se halutaan käsiteltäväksi. Hallituksen on esitettävä se lausunnollaan varustettuna yhdistyksen kokoukselle. Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään 2/3 enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.
- Yhdistyksen purkaminen
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa toisiaan seuraavassa kokouksessa, joista toisen tulee olla yhdistyksen vuosikokous. Purkamispäätöksen on saavutettava kummassakin kokouksessa vähintään ¾ äänten enemmistö annetuista äänistä.
Yhdistyksen varat luovutetaan sen purkautuessa kokouksen päättämälle kennelasiaa edistävälle rekisteröidylle yhdistykselle.