Koiran hankintaa kannattaa aina harkita pitkään, koska koirasta tulee perheenjäsen reiluksi kymmeneksi vuodeksi. Koiran hankinta ja ylläpito on sijoitus ja pentua kannattaa tarvittaessa vaikka odottaa. Yhdistyksemme määrittelemä suositushinta glennin pennulle on 1500€ (+ mahd. alv). Osa kasvattajista on alvin piirissä.
Tapaa kasvattaja hyvissä ajoin, hän kertoo sinulle mielellään lisää glenneistä ja millaista elämä niiden kanssa on, haastavimmillaan ja parhaimmillaan. Kysele pentueen vanhemmistakin. Varmasti pääset sitten myöhemmin tapaamaan ainakin emän pentujen kanssa. Pentueen isänkin tapaaminen varmasti järjestyy, jos isä on suomalainen.
Tarkista kasvattajalta myös terveysasioita ja että tuleva perheenjäsenesi tulee tutkituista vanhemmista.
Jäsenkasvattajamme ovat sitoutuneet terveystutkimaan jalostukseen käytettävät koirat. Kysy ainakin näistä tutkimuksista:
Virallinen silmätarkastus
Virallinen silmätarkastus on suoritettava ennen astutusta kummallekin pentueen vanhemmalle. Tarkastus on voimassa vuoden ja se on uusittava, jos astutus tapahtuu yli vuoden päästä edellisen tutkimuksen tekopäivästä.
Viralliset lonkkakuvaukset ja INC-kuvaukset
DM-geenitesti
Geenitestin avulla pystytään määrittämään, kantaako koira ko. sairauteen liittyvää geeniä. Kahta kantajaa ei saa astuttaa keskenään. Tutustu degeneratiiviseen myelopatiaan tarkemmin tästä.
PRA geenitesti
Pentueen kummallakin vanhemmalla tulee olla geenitestitulos PRA:n eli silmän verkkokalvon etenevän rappeuman toteamiseksi. PRA –sairaaksi todettua glenniä ei saa käyttää jalostukseen. Ei myöskään kahta taudin kantajaa saa astuttaa keskenään. Näin pystytään estämään PRA rodussa. Jos pennun vanhemmat ovat PRA:n osalta puhtaat, pentu on perimältään puhdas, jolloin geenitesti ei ole välttämätön.
Muut tutkimukset kuten esim. virallinen selkäkuvaus ja sydänkuuntelu ovat toivottavia.
Virallisten terveystutkimusten tulokset löytyvät Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä. JTO (jalostuksen tavoiteohjelma) ohjaa kasvattajien työtä, voit tutustua siihen tarkemmin tästä.
PRA & DM geenitestien tuloksista kertovat kasvattajat. Tuloksista löydät tietoa myös JTO-sivulta.